Eindexamen voorspelt niet succes geneeskundeopleiding

Voor een grote groep studenten voorspelt het vwo-eindexamencijfer niet hoe de studieprestaties zijn tijdens de geneeskundeopleiding. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Deze bevindingen zetten het gewogen lotingsysteem onder druk dat alle geneeskundeopleidingen in Nederland toepassen.

Het onderzoek is uitgevoerd door opleidingsadviseur Gerard Baars die is gepromoveerd op dit onderwerp.

Loting
De gewogen loting laat aankomend studenten met een vwo-eindexamencijfer onder de 8 loten om een plek te krijgen. Hoe hoger het vwo-eindexamencijfer, hoe groter de kans om ingeloot te worden. De universiteiten willen met deze selectiemethode de beste studenten binnenhalen.

Selectiesysteem
Voor de grote groep studenten met een cijfer tussen de 5,5 en de 7 geldt niet per se dat zij minder goed presteren tijdens de geneeskunde opleiding. Baars: ‘Als dit bij andere opleidingen dan het Erasmus MC ook het geval blijkt, moet het selectiesysteem dus veranderen.’ Die beslissing moet worden genomen door het kabinet, dat opleidingen verplicht tot loten.

Onterecht afgewezen
Ook als studenten al binnen zijn, gaat een aantal opleidingen door met selecteren. Ze doen dit met het zogenoemde Bindend Studie Advies. Daarbij moeten studenten in het eerste jaar een minimum aantal studiepunten halen, om door te mogen gaan. Ook deze wijze van selecteren heeft beperkingen. Bij het Erasmus MC zijn de criteria voor het Bindend Studie Advies daarom aangepast.

Model
De onderzoeker heeft een model gemaakt waarmee opleidingen wellicht beter uit de voeten kunnen. Het voorspelt na 6 maanden studie met een betrouwbaarheid van 66,7% welke studenten de propedeuse niet binnen twee jaar zullen halen. Deze betrouwbaarheid is hoog genoeg om een hanteerbare groep van studenten te selecteren voor een kortdurend ondersteunend programma. Baars: ‘Het is echter nog onvoldoende om studenten echt te kunnen afwijzen. Het model moet dus nog verbeterd worden.’
(Bron ErasmusMC)

Geef een reactie