Week 47: Nieuwe Influenza A (H1N1)

In week 47 is het aantal ziekenhuisopnamen wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) licht gestegen ten opzichte van vorige week, 359 patiënten zijn deze week gemeld tegenover 291 vorige week. Totaal aantal ziekenhuisopnames komt daarmee op 1270. Daarnaast werden 6 nieuwe sterfgevallen gemeld: een 0-jarig meisje, een 7-jarig jongetje, een 9-jarig meisje, een 14-jarig meisje, een 60-jarige vrouw en een 72-jarige man. Alle zes patiënten hadden een onderliggend lijden. Het totaal aantal sterfgevallen door Nieuwe Influenza A (H1N1) is 29.

Uit de leeftijdsverdeling van de patiënten die opgenomen zijn met een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) blijkt dat 93% jonger is dan 65 jaar. De meeste opnames betreft kinderen in de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar (24%)

In totaal zijn tot en met 18 november 1270 patiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 28 patiënten overleden. Bij 60% van de opgenomen patiënten en bij 89% van de overleden patiënten was sprake van onderliggende medische problematiek

Het aantal patiënten met griepachtige klachten dat zich bij de huisarts meldt is de afgelopen week gestegen. De incidentie van influenza-achtig ziektebeeld (IAZ) van de afgelopen week was 18,4 per 10.000 inwoners. Bij 49 van de 94 onderzochte monsters (52%) werd Nieuwe Influenza A (H1N1) gevonden. De incidentie van pneumonie was 1,4 per 10.000 inwoners.

Afgelopen week zijn 38 Intensive Care opnamen gemeld, dit is een verdubbeling vergeleken met vorige week toen er 19 IC opnames gemeld werden. In totaal zijn 134 patiënten opgenomen (geweest) op de Intensive Care. Van deze patiënten hadden 76 personen mechanische beademing nodig en 70% van de patiënten had een onderliggend lijden.

Van de door het Nationaal Influenza Centrum vanaf week 28 onderzochte influenza virussen was 96% van het type A (H1N1).

In Nederland is afgelopen week 1 resistentie gemeld van Nieuwe Influenza A (H1N1) tegen oseltamivir. In totaal zijn er in Nederland 2 Nieuwe Influenza A (H1N1) virussen gevonden die resistent waren

Binnen het Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) is geen toename in de incidentie van influenza-achtig ziektebeeld te zien. Er is ook geen toename in pneumonie onder verpleeghuisbewoners

In de week die eindigt op woensdag 11 november 2009 is in de totale sterftecijfers van het CBS geen verhoging te zien.

Conclusie: Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt wegens griepachtige klachten is toegenomen. Op basis hiervan kan nog steeds worden gesproken van een milde griepepidemie in Nederland. Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnamen is licht gestegen en het aantal IC opnames is verdubbeld ten opzichte van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 6 mensen overleden ten gevolge van de Nieuwe Influenza A (H1N1), alle 6 met onderliggende medische problematiek.
(Bron: RIVM )

One thought on “Week 47: Nieuwe Influenza A (H1N1)

  1. Pingback: Tweets that mention MedLog » Week 47: Nieuwe Influenza A (H1N1) -- Topsy.com

Geef een reactie