Koffie en thee beschermen tegen suikerziekte

Het drinken van drie of meer koppen thee of koffie per dag verkleint de kans op diabetes type II met ongeveer veertig procent. Dat schrijven epidemiologen van het UMC Utrecht in het tijdschrift Diabetologia van december. Ze analyseerden de levensstijl van bijna 40.000 mensen gedurende tien jaar.

Het beschermende effect van koffie en thee blijkt uit een analyse van levensstijl en voeding, geïnventariseerd via vragenlijsten. De onderzoekers volgden de mensen tien jaar lang na het in kaart brengen van de levensstijl. Na tien jaar hebben ruim 900 van de 40.000 gevolgde mensen diabetes type II gekregen. Het blijkt dat mensen die drie koppen thee of koffie drinken minder kans op diabetes type II hebben dan mensen die nul tot één kop drinken. Ze lopen ongeveer veertig procent minder risico de ziekte te krijgen. Veel meer dan drie koppen per dag drinken heeft geen zin, het beschermende effect wordt niet groter. De epidemiologen gebruikten gegevens uit het bevolkingsonderzoek European Prospective Investigation into Cancer (EPIC-NL). De deelnemers hiervan hebben over tien jaar genomen 2,4 procent kans diabetes type II te krijgen.

Lees hier meer.

Geef een reactie