Jonge kinderen waarschijnlijk meer bijwerkingen 2e prik

Jonge kinderen die in de eerste ronde al geprikt zijn door de GGD, zullen van de tweede prik waarschijnlijk meer bijwerkingen ondervinden dan van de eerste. Toch is het belangrijk om ook de tweede prik te halen tegen Nieuwe Influenza A, ook wel bekend als Mexicaanse griep.

Maandag 14 december begint de GGD met de tweede vaccinatieronde met het vaccin Pandemrix. Het is van belang dat u deze tweede prik haalt voor uw kind, omdat het dan het hele griepseizoen zo optimaal mogelijk beschermd is tegen Nieuwe Influenza A en goed beschermd zal zijn tegen kleine mutaties van het virus. Bovendien maakt uw kind meer antistoffen aan tegen het virus. Het kan wel zijn dat uw kind zich na deze vaccinatie wat minder lekker voelt.

Welke bijwerkingen zijn te verwachten?

Koorts
Uit een recent, maar kleinschalig onderzoek valt voorzichtig te concluderen dat uw kind na de tweede vaccinatie met Pandemrix ongeveer 43 procent kans heeft op koorts tussen de 38 graden en 39 graden. Ongeveer 4 procent van de kinderen zou koorts van 39 graden of meer kunnen vertonen.

Controleren
Op basis van het onderzoek wordt aangeraden aan om bij gevaccineerde kinderen tot en met 6 jaar in de gaten te houden of ze koorts hebben. Om de koorts te temperen, kunt u uw kind (kinder)paracetamol geven. Zonder behandeling zou de koorts in 1 tot 2 dagen moeten verdwijnen. Houdt de koorts aan, bel dan met uw huisarts voor advies.

Andere effecten
Wat u behalve koorts ook kunt verwachten bij uw kinderen na de tweede prik:

Gebrek aan eetlust
Prikkelbaarheid
Lamlendigheid/hangerigheid
Pijn, roodheid en zwelling bij de injectieplek

Meer effecten?
Heeft u het idee dat uw kind nog andere gezondheidsproblemen van de tweede
prik ondervindt? Bel dan met uw huisarts. Hij of zij kan beoordelen wat u kunt
doen.
(bron: Grieppandemie.nl)

Geef een reactie