iPhone-applicatie redt aardbevingsslachtoffer in Haïti

De Amerikaanse filmmaker Dan Woolley was bezig met een documentaire over armoede in Haïti toen de aardbeving toesloeg. Dankzij de applicatie Pocket First Aid & CPR wist Woolley hoe hij zijn wonden moest behandelen.

De filmmaker raakte bedolven onder een berg puin. Maar Woolley’s verhaal laat zien dat je nooit zonder je favoriete gadgets van huis moet gaan: hij gebruikte zijn digitale DSLR om de omgeving te verlichten en foto’s te maken van de ravage. In een liftkoker zocht hij vervolgens beschutting, waar hij de iPhone-applicatie gebruikte om een knelverband aan te leggen om zijn been en een bloedende hoofdwond te behandelen. De applicatie waarschuwde Woolley bovendien om niet in slaap te vallen: door de alarmfunctie van de iPhone in te schakelen zorgde hij ervoor elke 20 minuten weer te worden gewekt. Maar liefst 65 uur later vond een Frans reddingsteam de gewonde documentairemaker. Het is een mooi verhaal en het laat goed zien dat een smartphone een levensreddend apparaat kan zijn, maar iets dergelijks werkt natuurlijk alleen als het telefoonnetwerk het nog doet – en dat is in rampgebieden niet altijd te garanderen.

Desondanks: steek altijd je iPhone op zak… je weet maar nooit in welke noodsituatie je terechtkomt. De ontwikkelaar van de gebruikte app heeft meteen de gelegenheid aangegrepen om in de App Store het nut van zijn applicatie te benadrukken: “Read the incredible story of Dan Whoolley, who survived 65 hours under rubble using this application.” Zou er in de applicatie ook staan hoe je in een liftkoker water kunt vinden?

Via: MSNBC en Wired.

One thought on “iPhone-applicatie redt aardbevingsslachtoffer in Haïti

  1. Pingback: Tweets that mention MedLog » Blog Archive » iPhone-applicatie redt aardbevingsslachtoffer in Haïti -- Topsy.com

Geef een reactie