Dr. Frank: geen blijvend effect

Het eiwitrijke dieet is bewezen effectief. De promotie ervan door Dr. Frank is dan ook terecht. Maar de uitvoering van het dieet is een regelrechte kopievan het dieet van Dr. Atkins. Beide regimes beperken de inname van koolhydraten en bevatten voedingsmiddelen met teveel verzadigde vetten.

Het dieet kan helpen om over een korte tijdsperiode gewicht te verliezen, maar op lange termijn is dit dieet niet aan te raden. Je krijgt dan te weinig fruit, vezels en calcium binnen. Je kunt dan beter kiezen voor een gezond eetpatroon en daar is een blijvende verandering van de leefstijl voor nodig.

Dr Frank zegt dat eiwitrijk voedsel sneller een verzadigend gevoel geeft. Dat klopt. Eiwitten zorgen voor verzadiging, net als koolhydraten en vetten. Alleen: per hoeveelheid energie (kcal) werken eiwitten meer verzadigend dan koolhydraten en vetten. Van een dieet met relatief meer eiwit (per hoeveelheid energie) raak je meer verzadigd dan van een dieet met relatief veel vetten of koolhydraten.

Als je afvalt, verlies je vet- en spiermassa. Een hoog eiwit dieet zorgt ervoor dat je relatief meer spiermassa behoudt dan met een normaal eiwit dieet. Dat is belangrijk, want het is niet de bedoeling dat je teveel spiermassa verliest.
Een hoog-eiwit dieet is op korte termijn een goede manier om gewicht te verliezen. Dat geldt uiteraard alleen als je je er echt aan houdt en als je minder energie inneemt dan je nodig hebt.
Je valt ongeveer 1 kilo per week af. Dat betekent dat je ongeveer per dag 1000 kcal minder inneemt dan waaraan je behoefte hebt.

Voor veel mensen is afvallen geen probleem, wel het op gewicht blijven na het dieet. Vaak zit binnen een jaar na afloop van het dieet een derde tot de helft van de kilo’s er weer aan. Om op gewicht te blijven na een dieet is het nodig dat je je leefstijl blijvend verandert.

Geef een reactie