Een vinger minder door roken

De laatste tijd zie ik regelmatig mensen op de SEH die vingers in apparaten steken waar ze niet thuis horen. Zo heb ik meerdere geamputeerde vingers de laatste maand voorbij zien komen. Nu valt mij op dat de eerste vraag van het hand-team is;”Rookt de patiënt?”
Waarom deze vraag? De reden voor deze vraag is dat de kans op een succesvolle re-implantatie van de top van een vinger bij rokers nagenoeg nul is. Het loont dan ook niet de moeite of de kosten om het te proberen.
De oorzaak is dat de bloedvoorziening van de vingers door het roken al voor het ongeluk zo slecht is dat na een operatie de bloedvoorziening nagenoeg afwezig is en blijft.

Het advies hieruit is dan ook tweeledig:
1. stop je vinger niet in plaatsen war die niet hoort
2. als je dan toch rookt dan zetten wij de vingertop er niet meer aan…sorry..

Geef een reactie