Spoeddebat actief donor registratie systeem

Met het oog op het door Groen Links en SP aangevraagde spoeddebat over ADR, dat volgende week plaatsvindt, heeft Stichting 2 Miljoen Handtekeningen alle feiten nog een keer op een rijtje gezet in een brandbrief. Op de site 2 Miljoen Handtekeningen lees je de gehele brandbrief . Hieronder staat de samenvatting:

Er staan momenteel 1289 mensen op de wachtlijsten en er sterven ook nog altijd circa 200 mensen per jaar die op een orgaan wachten. Na vier maanden campagne voeren, is het resultaat van “Nederland zegt JA” helaas nihil. Positieve resultaten in ziekenhuizen voor donorwerving en begeleiding zijn er maar dit leidt niet tot een doorbraak. De stimulerende maatregelen voor donatie bij leven voor enkele ziektebeelden leveren wel verbetering voor de betrokkenen maar vormen geen oplossing. De invoering van het fundament, actieve donor registratie, is dan ook noodzakelijk om de wachtlijsten voor donororganen terug te dringen. Voortzetting van deze campagne, met daarnaast de roep om mogelijke verbeteringen van ziekenhuisprocedures, zullen zonder invoer van deze wetgeving zeer minimaal resultaat opleveren. Dat gebeurt namelijk al meer dan tien jaar niet. Wij vragen de kamer en het kabinet met gepaste spoed en in alle zorgvuldigheid hierop actie te ondernemen en no g deze regeerperiode Actieve Donor Registratie te heroverwegen.

– brandbrief aan minister Klink en 2de kamer 10 feb2010 –

Geef een reactie