MS geen hersen- maar vaatziekte?

Multipele sclerose (MS) is mogelijk geen chronische ziekte aan het centrale zenuwstelsel, maar een ziekte aan het vaatstelsel. De Italiaanse vaatarts Paolo Zamboni concludeert dat MS-patiënten vaak afwijkingen hebben aan vaten die door het centrale zenuwstelsel lopen. Deze zouden leiden tot afwijkende doorbloedingspatronen in de hersenen, die op hun beurt tot MS-afwijkingen zouden leiden.

In hun eerste publicatie in Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry (2009;80:392-9) beschreven Zamboni et al. bij 91% van de MS-patiënten specifieke vaatafwijkingen. Dit onderzoek werd verricht bij 65 MS-patiënten en een controlegroep (n = 235). Allen werden onderzocht met kleuren-dopplerecho met hoge resolutie en selectieve venografie. De v. azygos bleek afwijkend bij 86% van de MS-patiënten en de vv. jugulares internae bij 91%. De auteurs spreken van chronische cerebrospinale veneuze insufficiëntie (CCSVI) en leggen verband met de verschillende typen MS.

Geef een reactie