Verbieden van homeopathie

Homeopathische remedies werken niet beter dan placebo en moeten daarom niet langer door ziektekostenverzekeraars vergoed worden. Dat is de conclusie van een 275 pagina’s tellend rapport van de commissie Science and Technology van het Britse Lagerhuis. De commissie roept andere Europese landen waar homeopathie populair is − zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland − op hetzelfde te doen. Voor Groot-Brittannië wil de commissie een totaalverbod op homeopathische middelen en behandelingen binnen het staatsgezondheidsstelsel, de National Health Service (NHS).

Meer info via deze links:
www.kwakzalverij.nl
www.parliament.uk

Michiel

Nieuwsgierig naar de auteur van dit artikel? Klik hier voor mijn CV. Of blijf met je muis even hangen op het plaatje hier naast..

5 gedachten over “Verbieden van homeopathie

 • 16 maart 2010 om 18:11
  Permalink

  Misschien moeten ze even lezen op deze site:
  http://www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm

  Effect sterke verdunningen regelmatig aangetoond in laboratoriumonderzoek. Plus overduidelijk en herhaald wetenschappelijk bewijs:

  Meta-analyse 1998
  Prof. Vandenbroucke:
  “Gooi alle homeopathieonderzoeken in één meta-analyse en de werkzaamheid van oneindige verdunningen valt niet langer te ontkennen.”

  Meta-analyse 2005
  Prof. Roosendaal en Bouter:
  Een meta-analyse van gerandomiseerde onderzoeken, zorgvuldig geselecteerd op basis van de hoogste methodologische standaarden, liet een significant gunstig effect van homeopathische behandeling zien.

  Meta-analyse 1991
  Kleijnen, Knipschild en ter Riet, van de universiteit van Maastricht deden onderzoek naar de effectiviteit van homeopathie via een meta-analyse: ze onderzochten meerdere onderzoeken. Ze hadden verwacht dat de slecht opgezette onderzoeken gemiddeld een positief resultaat zouden hebben en de goed opgezette een negatief resultaat. Maar tot hun verrassing was het net andersom.

  Beantwoorden
 • 16 maart 2010 om 23:03
  Permalink

  Eindelijk een goed artikel van de Britse overheid over homeopathie, een behandelwijze die in Engeland heel erg veel aanhangers kent, waaronder het koningshuis.
  Hopelijk wordt dit overgenomen door de Nederlandse overheid! Na 200 jaar onderzoek moet het nu maar eens klaar zijn met meer onderzoek naar homeopathie.
  Riny, niet selectief citeren, lees deze zin uit het artikel ook eens: Vandenbroucke gelooft geen moment in homeopathie.

  Groeten,
  Martijn

  Beantwoorden
 • 17 maart 2010 om 08:19
  Permalink

  Je kunt je afvragen wie er voordeel heeft bij het ontkennen van homeopathie. Juist, de farmacie-industrie. Deze heeft een grote invloed in veel en belangrijk ‘wetenschappelijk’ onderzoek.

  Beantwoorden
  • 30 maart 2010 om 19:22
   Permalink

   @Edwin: de invloed van de dr. Vogels is ook niet te onderschappen…. ook vanuit die kant komt er heel veel geld vrij voor onderzoek. En dan te bedenken dat een deel van de homeopathische onderzoeken gewoon ronduit slecht op gezet zijn en zich niet laten valideren… Als ook de grote hoeveelheid patiënten uitval die niet beschreven wordt als ook de veranderingen van de onderzoeksprotocollen tijdens het onderzoek is een groot probleem in homeopathische onderzoeken. Ik heb nog weinig goede (conform de medische wetenschap geldende normen) uitgevoerd homeopathisch onderzoek gezien… lever maar aan..

   Beantwoorden
 • 17 maart 2010 om 21:49
  Permalink

  @Edwin: de invloed van de dr. Vogels is ook niet te onderschappen…. ook vanuit die kant komt er heel veel geld vrij voor onderzoek. En dan te bedenken dat een deel van de homeopathische onderzoeken gewoon ronduit slecht op gezet zijn en zich niet laten valideren… Als ook de grote hoeveelheid patiënten uitval die niet beschreven wordt als ook de veranderingen van de onderzoeksprotocollen tijdens het onderzoek is een groot probleem in homeopathische onderzoeken. Ik heb nog weinig goede (conform de medische wetenschap geldende normen) uitgevoerd homeopathisch onderzoek gezien… lever maar aan..

  Beantwoorden

Geef een reactie