Ziek door antibiotica in eten

(NOS.nl): Deskundigen willen dat er een nieuwe generatie antibiotica wordt ontwikkeld. De gezondheidszorg dreigt anders in een situatie te belanden zoals in de tijd voor de uitvinding van penicilline en antibiotica. Bij Nederlandse ziekenhuizen melden zich steeds meer mensen die resistent zijn tegen bijna alle antibiotica. Het gaat inmiddels om honderden patiënten per jaar.Infecties van deze mensen zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar. Er zijn aanwijzingen dat mensen de bacterie die de resistentie veroorzaakt binnenkrijgen via etenswaren, zoals kip en sommige groenten.

In Bilthoven hebben deskundigen vandaag overlegd over de groeiende resistentie onder mensen en dieren. Zij werken nu aan een advies aan de ministers Ab Klink en Gerda Verburg.

Als je de reacties bij de NOS leest gaan veel lezers er van uit dat de ziekenhuize, artsen en de patienten die antibiotica gebruiken (en evt. de kuur niet afmaken) de oorzaak zijn van het probleem…
Maar staat dit ook in de literatuur? Als je in de  literatuur kijkt naar foodborne resistentie komen er heel veel artikelen tevoorschijn. Zo even een 2 tal voorbeelden: worden er
tetracycline- en erythromycin-resistente Gram-positieve coccen in italiaans melk gevonden, multidrug-resistente stammen van de Escherichia coli en Salmonella in kippenvlees uit Japan.

Je mag concluderen dat er toch teveel antibiotica in consumptieproducten gebruikt wordt. Dus tijd voor actie?

Geef een reactie