Tatoeage diabetici einde van de vingerprik?

Het MIT is bezig met onderzoek naar nanotubes. Deze zeer kleine buisjes kunne nin de huid worden ingbracht. Door de buisjes te coaten met een polymeer welke reageert op glucose in het lichaam kan je een tatoeage maken die aangeeft hoe hoog je suikerspiegel is… dat scheelt een hoop vingerprikken…

(tekst MIT-news) The sensor is based on carbon nanotubes wrapped in a polymer that is sensitive to glucose concentrations. When this sensor encounters glucose, the nanotubes fluoresce, which can be detected by shining near-infrared light on them. Measuring the amount of fluorescence reveals the concentration of glucose.
The researchers plan to create an “ink” of these nanoparticles suspended in a saline solution that could be injected under the skin like a tattoo. The “tattoo” would last for a specified length of time, probably six months, before needing to be refreshed.

To get glucose readings, the patient would wear a monitor that shines near-infrared light on the tattoo and detects the resulting fluorescence. One advantage of this type of sensor is that, unlike some fluorescent molecules, carbon nanotubes aren’t destroyed by light exposure. “You can shine the light as long as you want, and the intensity won’t change,” says Barone. Because of this, the sensor can give continuous readings.

Michiel

Nieuwsgierig naar de auteur van dit artikel? Klik hier voor mijn CV. Of blijf met je muis even hangen op het plaatje hier naast..

Eén gedachte over “Tatoeage diabetici einde van de vingerprik?

Geef een reactie