Meer KCl en minder NaCl is goed voor bloeddruk

De bloeddruk van de Nederlandse bevolking kan flink verbeteren door de inname van meer kaliumzouten. Dat stellen Wageningen Universiteit (WUR) en Unilever in een gezamenlijke studie naar kaliumconsumptie in 21 landen.Het gunstige effect van kaliumzout is vergelijkbaar met het halveren van de consumptie van de ‘slechte’ natriumzouten, zoals keukenzout, menen de wetenschappers.

Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten stijgt wanneer de bloeddruk hoger is. Bij bijna iedereen neemt deze toe naarmate de leeftijd vordert. Ongeveer 20 tot 30% van de bevolking heeft naar schatting een ‘gezonde’ bloeddruk.

Volgens de onderzoekers van Unilever en WUR gelden voeding en leefstijl als belangrijke factoren om de bloeddruk gezond te houden. Te veel natrium en te weinig kalium is ongunstig.

Minder doden
Eerder bleek al dat de vermindering van zout in voeding de bloeddruk verlaagt. Dit kan het aantal doden als gevolg van hart- en vaatziekten met 2.500 terugbrengen.

Meer via: Arch Int Med / VTM

Geef een reactie