Staking 90 procent specialisten doen mee

Bijna 90% van de medisch specialisten in algemene ziekenhuizen werkt morgen (7 oktober) volgens een zondagsdienst. Op deze manier voeren de medisch specialisten in vrij beroep actie tegen de voorgestelde wetswijzigingen van VWS. In de ziekenhuizen die meedoen wordt alleen spoedeisende zorg verleend en zullen de meeste poliklinieken gesloten zijn.

Een overweldigende meerderheid van de medisch specialisten in vrij beroep heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Orde van Medisch Specialisten om op 7 oktober actie te voeren. De deelnemende specialisten hebben de patiëntafspraken verplaatst naar een andere datum. Alle patiënten zijn hierover geïnformeerd. De actiedag wordt in de ziekenhuizen op eigen wijze ingevuld. Zo is er in het Antonius Ziekenhuis in Sneek een informatiemarkt voor publiek en organiseert het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp een openbaar symposium over kwaliteit van zorg.

Wetswijzigingen

De landelijke actiedag  is volgens de Orde van Medisch Specialisten nodig om de politiek ervan te overtuigen dat de voorgestelde wetswijzigingen grote gevolgen zullen hebben voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. Het voorgenomen regeerakkoord zet, net als demissionair minister Klink, in op het versterken van positie van de raad van bestuur in de behandelrelatie met de patiënt. Tevens wordt het wetsvoorstel Wet Marktordening Gezondheidszorg (Wmg) doorgezet, inclusief het invoeren van het beheersmodel medisch specialisten. Deze voorstellen leiden ertoe dat:
• niet-professionals de uiteindelijke zeggenschap krijgen over de behandeling;
• minder patiënten kunnen worden geholpen, met als gevolg wachtlijsten;
• patiënten niet langer van¬zelfsprekend de optimale medicatie, diagnose of behandeling krijgen.
De medisch specialisten zien hierin grote noodzaak om actie te voeren. De Orde heeft diverse alternatieven bij het ministerie van VWS aangedragen maar vond tot nu toe geen gehoor.

Actietour

De Orde van Medisch Specialisten zal morgen met een actiebus drie ziekenhuizen bezoeken. Om 07. 45 uur begint de tour bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vervolgens gaat de actiebus naar het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel waar de aankomst gepland staat om 10.30 uur. De laatste stop is Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde in Den Haag. Daar begint het programma om 15.00 uur.

Meer informatie over de actie en over de deelnemende ziekenhuizen vindt u hier
(bron:persbericht Orde van medisch specialisten)

2 thoughts on “Staking 90 procent specialisten doen mee

 1. Afgelopen week werden we opgeschrikt door een staking van specialisten uit het Rijnland ziekenhuis in Alphen en Leiderdorp. Onder leiding van oogarts Ruud van der Pol zijn duizend! afspraken afgezegd. Ruud en zijn vrienden zijn het er niet mee eens dat ze niet meer zelf mogen factureren. Als dat doorgaat (het is nog niet eens zeker) worden ze werknemer in dienst van het ziekenhuis. Daarnaast gaat de directie bepalen welke behandeling gegeven wordt.

  Natuurlijk halen de doktertjes clichés van stal over kwaliteit van de zorg en de onrust onder de patiënten. Over de rug van cliënten (zoals ze zelf zeggen) proberen ze hun gelijk te halen. “De directie heeft toch geen verstand van medische zorg?”

  De meeste mensen zijn bang van artsen. Morgen zijn ze zelf ziek en dan willen ze niet iemand tegenover zich, die ze kort te voren verrot gescholden hebben. Ik lees nergens dat er één van die duizend mensen over de rooie gaat en iets durft te zeggen. Ik sta er dus alleen voor, maar iemand moet het doen:

  “Ruud van der Pol je bent een grote LUL en al je stakende collega’s ook!”

  Jullie maken er namelijk al jaren een zooitje van. Het is de hoogste tijd dat jullie eens gewoon je werk gaan doen, onderleiding van een stevige directie. Zonder leiding maken jullie voortdurend ruzie. Door jullie is er in Alphen geen volwaardig ziekenhuis meer. Omdat jullie bleven vechten bepaalde de inspectie dat Alphen maar een soort hulppost van Leiderdorp moest worden. In Nijmegen hebben jullie er zo’n zooitje van gemaakt dat er zelfs doden vielen onder de hartpatiënten. Meppel, Deventer, Weert, Helmond overal ruzie’s met dodelijke slachtoffers! Is er iemand van jullie ooit serieus bestraft door jullie eigen tuchtcollege? Natuurlijk niet, want je houdt het lekker onder elkaar, een gewone rechter of directeur heeft immers geen verstand van jullie vak. Metselaars, kantoormensen en verpleegsters zijn anders. Daar kan en mag een rechter plotseling wel over oordelen. Waarom staakten jullie niet toen Ina Post of Lucia de B. onschuldig veroordeeld werden?

  Over staken gesproken: als je vindt dat je ondernemer bent dan ga je toch niet staken? Dat doen werknemers hoor! Een ondernemer gaat beter zijn best doen als zijn handel onder druk staat.

  Wie lieten zich jarenlang verwennen door fabrikanten van medicijnen en hulpmiddelen? Jullie mochten met je echtgenote of minnares seminars op Bali of Curaçao volgen. Een paar uur “voorlichting” door een multinational en de rest van de week vakantie. Hoeveel bonussen hebben jullie jarenlang gekregen? Dacht je nou werkelijk dat ik geloofde dat jullie medicijnen en hulpmiddelen eerlijk voorschrijven? Dat jullie eerlijker en netter zijn dan andere beroepsgroepen?

  Wat maakt jullie anders dan pakweg een leraar op een VWO? Die mensen hebben ook universiteit gedaan en zijn gewoon in loondienst voor veel minder salaris. Zal ik nog wat verklappen? Jullie waren gemiddeld zelfs het minst intelligent op school. Goede leerlingen blonken uit in cijfers, talen of kunst. Die volgden hun hart en gingen wiskunde, IT, techniek, grieks, geschiedenis of muziek studeren. De middelmatigen, jullie dus, wisten niks beters te verzinnen dan medicijnen te studeren. Een enkeling was misschien wel slim, maar die deed het nou net voor het geld.

Geef een reactie