Sterfte bij geboorte verkeerd in media?

Er is veel commotie over en artikel van de afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het UMC Utrecht. In veel media, inclusief het (RTL) Journaal is het aan gehaald. Alle media hebben het over een dubbele kans op sterven van het kind als je thuis bevalt. Helaas is dit NIET wat er in het artikel staat en is dit niet wat is onderzocht.

Het artikel vergelijkt twee groepen. Groep 1 is de groep waar de bevalling thuis is begonnen maar door complicaties overgedragen moet worden aan de gynaecoloog en groep 2 is een hoog risico groep die in het ziekenhuis bevalt (grote kans op complicaties).

Het is waar dat groep 1 een hoger sterfte cijfer heeft. Maar komt dit door het thuisbevallen? Nee dat is niet onderzocht. Als je er vanuit gaat dat een bevalling thuis net zo verloopt als in het ziekenhuis (kind komt er nl in beide gevallen gewoon uit) dan is het verschil niet de bevalling maar het feit dat de kraamvrouw wordt overgedragen naar het ziekenhuis.

Het onderzoek beschrijft dus de risico’s van communicatie.

Lees hier het hele artikel (HTML/PDF) en oordeel zelf (liefst in reactie hier onder of als tweet met linkje naar dit artikel)

Geef een reactie