per 30/12 pijnstillers minder makkelijk te kopen

NSAID's

Per 30 december 2010 gaat er, op het gebied van pijnmedicatie, iets veranderen. Uiterlijk vanaf die datum zullen sommige vrij verkrijgbare pijnstillers niet meer verkocht mogen worden bij de drogist, in de supermarkt of het benzinestation.

Deze pijnstillers (behorende tot de zogenaamde NSAID-groep) kunnen grote risico’s hebben bij (verkeerd) gebruik. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze middelen maagbloedingen kunnen veroorzaken. Bij gebruikers van deze pijnstillers lijkt het minder bekend te zijn dat moet worden opgepast met het slikken ervan, omdat deze onder andere maag-darmcomplicaties (bijv. bloedingen) kunnen veroorzaken en de kans op hartfalen kunnen vergroten. Dit geldt vooral voor mensen die tot de risicogroep voor deze pijnstillers behoren, waar veel factoren een rol kunnen spelen (leeftijd, aandoeningen of gebruik van andere medicijnen).

Uit recente onderzoeken over de veiligheid en de risico’s bij het gebruik van deze pijnstillende middelen blijkt dat het verstandig is om meer advies te geven. De verkoop via drogist, supermarkt en benzinestation wordt dan ook aan banden gelegd. De middelen zijn vanaf die datum nog wel allemaal bij de apotheek te verkrijgen. Het gaat om de zogenaamde NSAID’s (non-steriodal anti-inflammatory drugs ofwel niet-steroïde ontstekingsremmende middelen). Dit zijn niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers, die worden gebruikt om pijn en ontstekingen te bestrijden. Deze middelen worden vaak gebruikt bij hoofdpijn, rugpijn, menstruatiepijn, kiespijn, spier- en gewrichtspijn en andere pijnklachten, waarvoor u in eerste instantie niet direct naar de huisarts gaat.

De reden van deze wijziging is dat er soms gevaarlijke bijwerkingen worden waargenomen bij het gebruik van deze pijnstillers. Voortaan zult u naar uw apotheker moeten gaan om een aantal van deze pijnstillers (of in grotere hoeveelheden per verpakking) te kopen. De apotheker heeft meer kennis van de mogelijke bijwerkingen en kan u goed informeren en adviseren over welke pijnstillers het meest voor u geschikt zijn. Hieronder vindt u een opsomming van belangrijke risicofactoren die de kans op ernstige bijwerkingen van deze pijnstillers kunnen verhogen.

Belangrijke risicofactoren voor het gebruik van NSAID’s:

  • ouder dan 70 jaar;
  • maag- en darmklachten;
  • lever- en nierfunctiestoornissen;
  • hoge bloeddruk;
  • hartaandoeningen;
  • astma of COPD;
  • zwangerschap;
  • in combinatie met bepaalde medicijnen

De apotheker zal u bij uw bezoek helpen door uw risicofactoren in kaart te brengen aan de hand van een vragenlijst. Zo wordt vastgesteld of u extra risico’s loopt en welke pijnstiller het meest geschikt is voor uw klachten. (Bron:www.pijnwegwijs.nl)

Geef een reactie