Medische Apps: CS Anesthesia [UPDATE]

De ict-dienstverleners Logica en AirMedApp samen met Guido de Rooij, HEMS-arts, hebben CS-Anesthesia voor de iPhone ontwikkelt en voor de Droid-fans, er komt en Andriod versie. Het is een App speciaal voor de medicus die geregeld temaken heeft met acute situaties waarin er geen tijd is voor het opzoeken van protocollen.

De aanblik van de app is zeer professioneel. Na een disclaimer over dat de app alleen voor onderwijs dopeleinden is gemaakt en alle verantwoording van het gebruik bij de eindgebruiker ligt Krijg je een keuze over watvoor patient je wilt behandelen. Is het een kind of een volwassene. Daarnaast is er een “standaard volwassene 70 Kg” als pre-set.
Na keuze van patient (en evt invoeren van het gewishct) is de app volledig klaar voor gebruik. Je komt in een menu met vele acuut geneeskundige keuzes/protocollen. Het volledige spectrum van de vitaal bedreigde patient wordt behandeld. Varierend van reanimaite (inclusiefd een briljante metronoom voor het juiste ritme van de massage), hyperthermie, RSI (rapid sequence induction) tot Parkland’s brandwonden formule. Bij alles is de medicatie doseringen aangepast aan het gewicht wat je initieel hebt aangegeven.
Mocht je een aantal minuten niets te doen hebben is het stuktje “Quotes&Pearls” zeer leuk om te lezen. Het is een bloemlezing van vele (medische) gezegden en wijsheden als:”EMV eight, Intubate”en “generate alternatives and pick the best”.

Het reanimatie protocol in de app is standaard de ERC richtlijn. Mocht je nu liever de American Heart richtlijn willen hebben dan is in het instellingen menu (niet via de app maar het telefoon instellingen menu) te kiezen voor deze richtlijn.

Afgelopen weekend heb ik de app aan een “Field test” onderworpen op de SEH van ons ziekenhuis. Zie het als een vergelijking tussen de app en de geldende richtlijnen op de SEH. De app presteerd bijzonder goed. Zowel bij de patient met een allergische shock, de patient met misselijkheid als het auto-ongeval waarbij het volledige traumateam moest uitrukken functioneerde de app prima.

Ik heb slechts een (1) nadeel van de app gevonden… als je de app opnieuw opstart en geen gebruik maakt van “fast app-switching” krijg je elke keer de disclaimer tezien dat je de auteur niet aansprakelijk is en het een onderwijs tool is. Het zou fijn zijn als je dat alleen bij het starten tezien krijgt, of maximaal eenmaal per dag….

Conclusie: Voor acuut geneeskundigen (SEH-artsen, intensivisten, anesthesiologen) en arts-assistenten van alle specialismen een zeer aan te raden app. Ook voor IC/SEH verpleegkundigen kan het een goede aanvulling zijn om even op de telefoon te installeren.

iOS: getest op iPhone4 met iOS4.2.1
(Andriod versie in ontwikkeling)
De CS Anesthesia en CS ACLS is inmiddels ook voor de Android toestellen beschikbaar via de Android Market!

iTunes
Download link: link
Prijs: € 4.99
Grootte: 2.3 MB
Taal: Engels

Android Market
Download link:  link
Prijs: € 4.19
Grootte: 2,5 MB
Taal: Engels

[OPMERKING/UPDATE] Er is sinds de publicatie van dit blog artikel veel veranderd in de medisch App wereld…. en omdat de vraag naar medische apps alleen maar stijgt. En ik meer en meer vragen krijg over Apps en in het bijzonder over de medische Apps heb ik een pagina op mijn privé site opgezet om te tonen wat ik in mijn dagelijkse praktijk (als SEH-arts) gebruik. De pagina vindt je hier (http://tebb.es/osg).

Geef een reactie