Geheugen problemen bij XTC mogelijk verklaard.

De hersenen van xtc-gebruikers zijn beduidend kleiner dan normale hersenen. Door gebruik van de partydrug wordt het hersengebied dat cruciaal is voor geheugen en herinnering, de hippocampus, zo’n tien procent kleiner.
Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). Een woordvoerder benadrukt dat het om voorlopige resultaten gaat.
Volgens neuroradioloog Liesbeth Reneman, die leiding gaf aan het onderzoek, komt de krimping door een doorbloedingsstoornis. Hersencellen gaan verloren waardoor het brein krimpt.
Reneman noemt de krimp ‘zorgelijk’. Volgens haar zou het wel een logische verklaring geven voor de geheugenproblemen die vaak optreden bij xtc-gebruikers. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat xtc-gebruik tot hersenbeschadiging kan leiden.

Wie is de onderzoeker?
Op 6 december 2001 promoveerde Drs. L. Reneman aan de Universiteit van Amsterdam op haar promotie-onderzoek getiteld ‘Investigating the potential neurotoxicity of Ecstasy (MDMA): an imaging approach’. Haar promotor was Prof. Dr. G.J. den Heeten (afdeling Radiologie AMC) en haar co-promotoren waren Dr. J. Booij (afdeling Nucleaire Geneeskunde AMC), Prof Dr. W. van den Brink (afdeling Psychiatrie AMC) en Prof. Dr. W.B. Gunning (afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie AMC).

Hier vindt u een samenvatting van de voornaamste bevindingen en conclusies uit haar onderzoek.

Video via NOS op 3:

Geef een reactie