De spoedlijn en de reacties (LHV/NPCF/IGZ)

Een kwart van de huisartsen neemt een telefonische spoedoproep niet binnen de verplichte termijn van 30 seconden op. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat onderzocht. Alle 4400 huisartsenpraktijken kregen via de spoedlijn een telefoontje van de inspectie. Vooral in de middaguren is de bereikbaarheid van die spoedlijn onder de maat. Ook blijkt dat artsen in de steden slechter bereikbaar zijn dan artsen op het platteland.
Bij een op de acht praktijken lukt het zelfs niet om binnen anderhalve minuut iemand aan de lijn te krijgen. ‘Dit levert serieuze risico’s op voor de patiëntveiligheid, zeker in levensbedreigende situaties’, aldus de inspectie.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie geeft als reactie; ‘De maat is nu vol.’
Reactie van de landelijke huisartsen vereniging: Het onderzoek van de IGZ laat zien dat een verdere verbetering nodig is. De LHV gaat huisartsen opnieuw ondersteunen om de goede systemen die ze nu hebben optimaal te benutten. ‘Het op een goede manier regelen van de bereikbaarheid blijkt weerbarstig,’ constateert Van Eijck. ‘Uit de cijfers blijkt bijvoorbeeld dat bij de tweede poging van de inspectie 87 procent van de huisartsen binnen de norm opneemt. Wij gaan onze leden ondersteunen om echt een slag te kunnen maken en verwachten dat de definitieve cijfers per 1 juli 2011 beter zullen zijn.’

Samenvatting van de resultaten (via VK.nl)
– Een op de vier praktijken beantwoordt een spoedoproep niet binnen de gestelde norm van 30 seconden.
– Een op de acht praktijken beantwoordt een spoedoproep niet binnen 90 seconden.
– Bij een op de tien praktijken wordt de spoedoproep beantwoord met een antwoordapparaat.
– Eén op de vijf antwoordapparaten verwijst de beller niet goed door.
– Eenmanspraktijken scoorden bij het tijdig en correct beantwoorden van een spoedoproep slechter dan groepspraktijken. Van de eerste groep haalt 64 procent de norm, bij groepspraktijken is dat 82 procent.
– Voor ‘gewone’ telefoontjes tijdens kantoortijden geldt een norm van 2 minuten. Drie van de vijf praktijken voldoet daaraan. Een derde van de praktijken nam niet binnen 10 minuten op.
– De bereikbaarheid bij gewone telefoontjes en spoedoproepen is het slechtst tussen 13.00 en 17.00 uur.
– De praktijken in de grote stedelijke gebieden zijn over het algemeen slechter bereikbaar dan die op het platteland.

De praktijken die niet aan de eisen voldoen, krijgen twee maanden om de bereikbaarheid te verbeteren. Anders volgt een boete van 2000 euro per week.

Bronnen:NOS.nl/VK.nl/nationalezorggids.nl/LHV.nl/NPCF.nl

Geef een reactie