Agressieve patienten niet behandelen? Hoezo?

NU.nl kopt met het volgende bericht.

Patiënten die zo agressief zijn dat het gevaarlijk wordt voor de hulpverlener, hoeven niet meer te worden geholpen. Elke zorgsector zou duidelijk moeten aangeven wat wel acceptabel is en wat niet. Dat staat in het actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ dat het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) pleit daarin om in extreme situaties te overwegen de zorg te staken. ”Het is onacceptabel dat zorgverleners in direct gevaar verkeren . Er moet een scherpe lijn worden getrokken. Om die reden is het belangrijk om het staken van de zorgverlening serieus te overwegen, er in de organisatie over te spreken en hulpverleners te steunen die met agressie en geweld te maken hebben.”

Dit roept toch wel enige vragen op… Wat is extreem? Wat als het gedrag in het kader van het ziekte beeld? Wat als het ondanks het ziektebeeld onbehandelbaar gedrag is?

Misschien wil de minister even vertelleln hoe ze dit gaat regelen… weer een veldnorm? Dan zal je zien dat er verschillen gaan ontstaan.. schelden op een afdeling kindergeneeskunde is niet acceptabel terwijl een spoedeisendehulp er dagelijks mee te maken heeft en het dus gewoon gaat vinden…

Onze minister heeft weer een proefballon op gelaten… Bent u agressief, dan krijgt u geen hulp. Hoe moet je dat doen? Worden mensen niet agressiever als je ze zorg weigert?

http://storify.com/meddr/agressief-dan-krijgt-u-geen-behandeling

Geef een reactie