Bezuinigen is overbodig als we de winst van de Zorgverzekeraar gebruiken.

(origineel @meddr.nl)

De afgelopen tijd hebben de zorgverzekeraars de bedrijfsresultaten bekend gemaken. Ik schrok van het resultaat. En dan te bedenken dat het resultaat lager was dan vorig jaar.

In 2013 maakten de zorgverzekeraars 1,4 miljard euro winst. Dit terwijl de hele zorg wordt getroffen door bezuinigingen. Het UWV verwacht een verder verlies van banen in de ouderenzorg, de thuiszorg, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg. Ik ben geen econoom maar als ik dit lees komen er vragen in mij op. Waarom mogen zorgverzekeraars eigenlijk winst maken? Waarom bezuinigen we eigenlijk als er winst gemaakt kan worden? Wat hadden we met dat geld kunnen doen?

Met de totale VWS-begroting 2014 is een bedrag gemoeid van ongeveer 83 miljard. Die 1,4 miljard is ongeveer anderhalf procent van de totale begroting van VWS. Dat klinkt niet als enorm veel. Maar zie het eens in perspectief van de uitgaven per onderdeel van gezondheidszorg. Als je die 1,4 miljard mag uitgeven aan één sector dan kan je de volgende extraatjes uitdelen.

50 procent extra voor de huisarts- of 23 procent extra voor de gehandicaptenzorg? Geef je liever het geld aan de GGZ? Ze zijn vast heel blij met het extraatje van 15 procent. Een alternatief is 8 procent extra naar de ouderenzorg of 6 procent naar de ziekenhuiszorg. Wat zou het toch mooi zijn als het kon, maar helaas we moeten bezuinigen.

Volgens de website van de Tweede Kamer is de bijdrage van VWS 1,4 miljard aan het bezuinigingspakket in 2014. Vanaf 2017 rekent het ministerie structureel op 1,3 miljard. Hoeveel winst hadden de zorgverzekeraars in 2013 ook alweer gemaakt? Precies! Nu wil ik niet zeggen dat we bezuinigen voor de winst van de zorgverzekeraar, dat is waarschijnlijk een te makkelijke conclusie. Maar ja, ik ben dan ook geen econoom.

(origineel @meddr.nl)

Geef een reactie