EPD moet mobiel worden

(met toestemming overgenomen van Meddr.nl) Ik werk op een SEH en het beeld dat de meeste mensen daar bij hebben is dat ik de gehele dag loop te rennen en mensen red van een naderende dood. Dat is niet het geval. Mijn werk bestaat voornamelijk uit informatie verwerken. Bijna driekwart van mijn tijd zit ik achter een scherm met een toetsenbord. Ik verzamel informatie uit meerdere systemen ( telefoon, apotheek, EPD, Lab, brieven, faxen, etc) en na dat ik bij de patiënt ben geweest (leukste deel van mijn werk) moet ik weer terug naar die zelfde systemen om informatie toevoegen. En dit alles op een onrustige afdeling met heel veel beweging en geluid waarbij elke fout wordt afgestraft door de media. (Dokters mogen immers geen fouten maken). Ik wil het je niet aan raden maar als je het wilt ervaren parkeer je auto op het Prins Clausplein, doe de ramen op en en bel met een collega terwijl je op je laptop een belangrijke order voor een klant uitwerkt. Het is niet te doen.

Een belangrijk deel van de onrust zou weg te nemen zijn door alle alarmen die er zijn niet meer als audio over een gang te toeteren en door alle vragen en communicatie met collega’s te stroomlijnen. Alleen de alarmen van de bij jou in behandeling zijnde patiënten met een kleine vibratie krijgen op je SmartWatch, eenvoudige vragen via een chat systeem op je mobiel en het overal toegang hebben tot alles zou veel rust kunnen geven.

Informatie verzamelen aan het bed kan prima SmartPhone, Tablet of Hybridesysteem. Het uitwerken van de informatie kan ook prima via die systemen. Recepten naar de apotheek versturen via zo’n systeem scheelt heel veel tijd en loopbewegingen. Voor deze eenvoudige handeling ben ik nu zeker 5 minuten bezig (lopen naar PC, inloggen, veel muisklikken, printen, lopen, ondertekenen, lopen en overhandigen aan de patiënt). Vijf minuten klinkt niet als veel maar na twaalf patiënten is het een uur… Al ik alleen deze handeling al bij de patiënt aan het bed zou kunnen doen, en waarom zou dat niet kunnen, heb ik dus per dag bijna een uur extra tijd voor mijn patiënten! Verenigvuldig deze tijdswinst met het aantal mensen wat je hebt lopen en je weet zo hoeveel FTE je er bij krijgt door een eenvoudige toepassing.

De definitieve brief kan via een hybridesysteem gemaakt worden. Als de patiënt behandeld is jet tablet in een dock zetten en het toetsenbord van het dock gebruiken om verder te werken.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Kan niet? Natuurlijk kan het wel. Airstrip geeft al jaren de monitor info van bevallende dames weer op mobile apparaten. Het hybride systeem is niets meer dan een iets sterkere tablet met een dock. Zelf heb ik recentelijk nog zo’n systeem van Dell getest op mijn afdeling en dat beviel prima.

Accepteer dat iedereen mobiel is en al zo’n apparaat heeft, vervang je desktop systemen door mobiele/hybride systemen en vraag je EPD leverancier om nu echt voor mobiel te gaan ontwikkelen.

Ik weet niet of daarmee het werken op de SEH wordt als het werken op een bankje (met WiFi) op de Veluwe maar het zou een prima begin zijn.

Geef een reactie