ZorgBank als alternatief voor het EPD?

Al jaren is er discussie over het EPD. Het wordt door artsen gezien als een dossier van de dokter en door patiënten als een dossier van de patiënt.

Maar van wie is dat dossier eigenlijk? En van wie is de data?En nog algemener hoort het EPD eigenlijk wel bij de dokter?

Natuurlijk is er zo iets als dossierplicht en dat hoort er ook te zijn. Maar moet het dossier daarvoor bij de arts blijven? Volgens mij hoeft dat niet. In de ideale wereld is het patiëntendossier (zoals de naam al zegt) van de patiënt. Maar moet het daarvoor dan bij de patiënt zijn? Velen zullen zeggen ja natuurlijk, het is van mij en dus wil ik het ook hebben. Maar wat als de patiënt zijn/haar info kwijt raakt? Daarvoor is er is ook een tussenweg mogelijk waarbij zowel de arts/zorginstelling als de patiënt over de data kunnen beschikken en het eigendom bij de patiënt ligt.

Er wordt al jaren over zo’n systeem gesproken. Er zijn hele commissies en werkgroepen die er mee bezig zijn en over na denken. En weet je wat het leuke is? We hebben al decennia een systeem waarbij de klant eigenaar is en iemand anders het beheer doet.

Ooit bewaarde men geld onder het matras of in een oude sok. De matras en sok zijn geëvalueerd tot de bank. En nu kan je veel slechte dingen over banken zeggen. Ze gaan onzorgvuldig om met de economie, ze vallen om, ze zijn duur, etc., etc. . Al deze kritiek is waar, maar het concept is natuurlijk wel goed. De bank bewaart en bewaakt geld en als ik een incasso krijg dan geef ik toegang aan een bedrijf om af en toe iets van mijn rekeningen af te schrijven. Het geld wordt overgenomen door de bank van de kant. Als ik klaar ben met het abonnement dan trek ik de toestemming om geld van mijn rekening te halen weer in.

Dat kan natuurlijk ook met zorgdata. Een gedachten experiment: Ik heb een abonnement bij bedrijf X voor mijn zorgdata. Als ik bij een arts kom dan geef de arts van te voren toegang tot een deel van de data. Gedurende de hele behandeling is de arts gemachtigd om bij de data te komen en (conform de wettelijke plicht op de dossiervoering) informatie toevoegen. Als de behandeling is beëindigd is wordt de toegang weer ingetrokken.

Dit experiment geeft openingen voor bedrijven. Een bedrijf als Zorg Data Provider of ZorgBank. De ZorgBank dat deze service levert hoeft niet van zorgprofessional te zijn, maar kan door elk willekeurig bedrijf gedaan worden. Hoewel niet ideaal zou een zorgverzekeraar in deze nieuwe markt kunnen springen maar ook een innovatieve startup. Er zijn zelfs concepten te bedenken waarbij de ZorgBank gestart wordt door de Nederlandse Vereniging van Universiteiten. Als de VNU ook ZorgBank wordt kan je (natuurlijk eerst vragen aan je leden/klanten) de data geanonimiseerd toegankelijk maken voor onderzoek. En zou de geneeskunde dan niet enorme sprongen kunnen maken als we van 16 miljoen mensen alle data kunnen analyseren?

Geef een reactie