Een veel gebruikte test om te zien of je allergisch bent is de eliminatie-provocatie test. De eerste stap is het stoppen met het gebruiken van de verdachte stof. Je kijk naar wat en of er iets verandert en of de klachten over gaan. Vervolgens herintroduceer je deze stof weer en kijkt of de oude klachten weer terug komen. Als dat zo is dan heb je bewezen dat er een allergie is voor deze stof.

Ik voelde mij de laatste tijd moe en uitgeput. Mijn gezin vond mij soms mopperig. Niet elke dag maar wel regelmatig. Ik ging mijzelf vragen stellen.. Waarom voel ik mij zo? Wanneer voel ik mij goed. Wanneer slecht? Wat heb ik gegeten? Had ik voldoende bewogen, geslapen, gedronken? Te veel koffie? Te weinig koffie? Geen idee..

Een jaar geleden zag ik dat ik veel zgn. PLB uren (CAO Ziekenhuizen 12.2) had staan. Dat zijn uren die je zelf mag inzetten als jij denkt ze nodig te hebben. Die heb ik van 1 december tot 1 maart allemaal opgenomen. 3 maand was ik vrij. Ik heb gesproken met heel veel interessante, inspirerende en motiverende mensen. Ik heb veel gelezen en enkele musea bezocht. Na enige tijd ging het opstaan makkelijker, sliep ik beter en liep ik weer over van energie. Ik begon weer met nadenken!

Nu, een maand na dat ik weer ben begonnen komen er toch weer dingen terug. Ik slaap weer iets slechter en ik voel mij weer iets meer moe. Het is allemaal niet erg en je kan zelfs zeggen “stel je niet aan” maar er gebeurt wel iets. Ik heb nog altijd  veel lol met verpleging en geniet van heel veel (juist ook hele kleine) dingen. Maar toch..  Wat ik onbewust gedaan heb is een eliminatie-provocatie test. Waar ik last van heb is gevonden en daar mee ook de behandeling.

Ik moet een inspirerende omgeving, innovatieve mensen spreken, rare gedachten mogen hebben, kritisch mogen zijn en vragen mogen stellen. Maar waar?

Ik kan nog niet stoppen met mijn werk op de spoedeisende hulp. Het contact met patiënten is mij te waardevol. Daarnaast heb ik meer dan de helft van mijn leven geïnvesteerd in dokter worden en dokter zijn. Het voelt heel eng dat allemaal overboord gooien. Maar het is wel duidelijk dat er iets moet veranderen.

Waar en hoe? Ik heb nog geen idee.. maar je hulp is van harte welkom!

One thought to “De eliminatie-provocatie test”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.