Het is 23 uur. Mijn dienst begint op de spoedeisende hulp. Onder het genot van een kop koffie even snel de overdracht. 4 patiënten, allen bijna klaar om of opgenomen te worden of om naar huis te gaan. Ik kijk waar ik kan helpen om de avonddienst zo snel mogelijk naar huis te kunnen laten gaan.en met een paar tip en adviezen vertrek iedereen na een half uur. De nacht kan beginnen.

00:15 een aanmelding door de ambulance. “We zijn onderweg met een dronken man van 52 jaar. Hij is gevallen met de fiets en heeft een hoofdwond.” Ethanol spiegel 2,1
00:55 een botsing tussen twee fietsers 16 en 17 jaar, alle twee fors alcohol. Ethanol spiegel: 1,3 en 1,7
01:30 een meisje van 14 jaar, niet aanspreekbaar liggend op straat, zou volgens vriendinnen heel veel gedronken hebben. Ethanol spiegel 1,8.
05:25 een man van 32 jaar van de fiets gevallen, liggend tussen de bramenstruiken. Ethanol spiegel 2,8
07:00 een vrouw 62 val van trap na 1 pak wijn te hebben gedronken. Ethanol spiegel 0,0. Drugsscreening positief voor amfetamine en opiaten.

8:00 uur einde van mijn dienst, nog 2 nachten te gaan.. Helaas bleken die niet heel veel anders te verlopen. In totaal heb ik bijna 20 patienten gezien in die nachten. Van al deze mensen waren er twee (!) niet onder invloed van alcohol of drugs. Eén van deze twee was de vader van het meisje van 14.

Is dit alleen tijdens de nacht? Nee, helaas niet. Overdag zie ik heel regelmatig een 65-plusser die van zijn/haar ebike valt. Bij navraag blijk ook hier vaak alcohol in het spel. “We hebben een glas witte wijn bij de lunch gedronken. Vervolgens zijn we verder gaan fietsen. Bij de borrel 2 biertjes op het terras. Thuis tijdens het koken een portje en glas rood bij het eten. Als het dan ’s avonds gezellig is ook een wijntje en dan natuurlijk een slaapmutsje voor het naar bed gaan.. ” En dan zijn mensen verbaast als ik zeg dat 6 of 7 eenheden alcohol per dag toch echt wel heel veel is.

In de voorbeelden hierboven heb ik het nog niet eens over de sociale en impact op de langetermeijn van langdurig, te veel alcohol gebruik. Gezinnen die uit elkaar vallen, schulden, geweld en een verlies van jaren aan gezondheid.

De druk op de zorg hoog. Als we meer rust in de (acute) zorg willen en een betere gezondheid van alle burgers, dan zou een verbod of beperking op het gebruik van alcohol niet een heel slecht plan zijn.

Die druk is niet eens het ergste waar ik mij zorgen over maak. Als ik tijdens mijn nachtdiensten met slechts 2 van de 20 mensen een nuchter gesprek kan houden, als ouders het normaal vinden dat hun zoon of dochter alcohol gebruikt en nu comateus op de SEH binnen gebracht wordt en vervolgens wakker moet worden op de intensive care, als 65 plussers van hun eBike vallen omdat ze over de hele dag 6 glazen wijn drinken, dan is er iets serieus mis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.