Als u het nieuws een beetje gevolgd hebt dan weet u het al, het is druk op de SEH, druk op de IC en druk in het ziekenhuis. Landelijks zien we een stijging van het aantal corona besmettingen en we zitten nu (17/12/2020) in een harde lockdown

Ik zeg niet dat u het niet zwaar heeft. Want u kan niet naar de kapper, de winkels zijn dicht en u zit thuis opgescheept met uw kinderen. Dit kan veel stress in het gezin geven. Maar professioneel gezien is het op de SEH is het niet meer leuk. Van alle bedden die ik kan gebruiken voor de acute zorg is continu meer dan tweederde bezet door mensen met de verdenking Covid. Iedereen met ook maar iets hoesten of koorts of buikpijn heeft wordt als covid verdacht gemarkeerd en gelukkig heeft niet iedereen covid. Het gunstige is dat slechts 10% van onze patienten is covid positief. Helaas weten we vooraf niet wie van tien de dat is en dat breekt ons op. Want dit betekend dat achter elke covid opname er 9 van de 10 wel volledig conform het covid protocol behandeld moeten worden tot er een uitslag van de test en een uitslag van de CT is. 

Wat betekent dat?

Dat betekent dat iedereen die bij deze patienten betrokken is en de kamer in gaat een haarnetje, FFP2 masker, bril, schort en handschoenen moeten aantrekken. Eenmaal klaar moeten de beschermende kleding in een speciale volgorde uit getrokken worden en in een speciale zak gedaan worden. Daarna volgt het reinigingsritueel: schoonmaken van de bril, stheroscoop, handen, vervolgens weer een nieuw masker op en nogmaals de handen schoonmaken. Dit geldt voor iedereen. De verpleegkundige en arts maar ook voor de radiologischlaborant, de prikdienst van het lab, de arts-assistent, de physician assistant, de co-assistent en noem maar op. Echt voor iedereen die naar binnen gaat en we proberen het aantal bewegingen en mensen dat naarbinnen gaat echt te beperken tot het uiterst minimale.

Waarom een test en een CT?

Een test kan flas negatief zijn. Dat betekent dat iemand wel covid heeft maar de test het niet laat zien. Omdat in het ziekenhuis ook mensen met een verlaagde weerstand liggen wil je extra voorzichtig zijn en dus doe je ook een CT scan. Afhankelijk van de uitlsag van en de test en de CT besluiten we of de covid verdenking van de parient af mag of dat de patient covid verdacht blijft of dat we de patient als covid positief gaan behandelen. 

Dit alles kost veel tijd en is ook zeer intensief in personele inzet. Een patient met een bewezen covid of met de verdenking covid kost 1,4 keer de tijd/inspanning dan een patient zonder covid of zonder de verdenking. 

De getallen op het NOS journaal zullen over een paar weken wel weer een gunstig beeld gaan geven, net als in de zomer. En hoewel de druk dan lager zal zijn op de zorg en de reguliere zorg weer opgeschaald kan worden blijft de SEH vol paraat, opgeschaald en zich omkleden en desinfecteren bij iedere patient met ook maar iets wat op covid lijkt. Ook wij zijn klaar met covid maar we zijn er nog lang niet vanaf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.