De zorg staat onder druk. Druk van uit de overheid, druk van de patiënten en druk van externe partijen die de zorg aan het overnemen zijn. Als wij in de zorg zelf aan het roer willen blijven staan dan moeten we kijken naar ons business model en deze veranderen. Echter ons model zit zo vast dat er bijna geen beweging in te krijgen is. Toch moet er iets gebeuren. Want als wij het niet doen dan gaan de externe partijen als Philips, Google en Quallcomm dat wel doen. Recent was ik op een congres waar het creëren van een intern Black Op Team als oplossing naar voren kwam.
Black Ops heeft, een wat illustere naam. Het heeft associaties met geheime, agressieve en gewelddadige missies van het Amerikaanse leger en dat moet in de zorg?
Een black operation (of black op) is de Amerikaanse militaire term voor een geheime operatie door een regering of militaire organisatie. Black wordt in deze context gebruikt voor zaken die of geheim zijn, of waarbij men vraagtekens kan zetten bij de ethiek of legaliteit van de actie.(bron: wikipedia)
Een Medisch Black Op Team moet bestaat uit de vrijdenkers, disruptors en zorgpiraten met als doel het onderuit halen van het businessmodel van de zorginstelling. Doel is verbeteren, versnellen en veranderen van de zorg. Met als primaire vraag:”wat heeft de patiënt er aan?”
Dit mag het business model zijn van de hele instelling. Maar het kan ook gaan over het onderuit halen van het onderliggende model van een vakgroep of een service die geboden wordt door een vakgroep.
Veel van wat wij in de zorg doen is routine. We denken vaak dat wat wij doen niet anders kan of anders moet. We veranderen vaak ook niet omdat we willen behouden wat we nu hebben. Echter dat kan niet. Het gezegde is niet voor niets ;” Stilstand is achteruitgang”. Veel moet anders, veel kan anders. Het han sneller, goedkoper en vooral klantvriendelijker.
De zorg zal moeten veranderen. En willen we blijven bestaan en het bestaansrecht blijven behouden in een snel veranderende wereld dan moet er heel serieus gekeken worden naar het model wat onder alle vakgroepen/instellingen ligt. Want als wij het niet doen dan gaan de externe partijen als Philips, Google en Quallcomm dat wel doen.
De oplossing: haal uw eigen businessmodel onderuit en verander!
* Foto door stevepb via Pexels