“Als de mensheid wil overleven zullen we in interplanetaire soort moeten worden. Dit dwingt ons tot een revolutie in de zorg.”
Wij zijn heel hard bezig de aarde tot een onleefbare plek te maken. De uitstoot van broeikasgassen is niet aan het afnemen en om nu te zeggen dat het wil gaat lukken binnen afzienbare tid is een utopie. De huidige machthebbers, uit de babyboom generatie, zijn gefocust op korte termijn winst, eigen gewin en economische groei. Alleen als dit veranderd maken we kans om te blijven bestaan.
Daarbij komt dat er gewoon teveel mensen op deze planeet wonen om het leefbaar te houden. En wat is dan de oplossing… verhuizen! Als het aan mensen als Elon Musk ligt vertrekt er binnen 5 jaar een SpaceX raket naar Mars.
“You want to wake up in the morning and think the future is going to be great – and that’s what being a spacefaring civilization is all about. It’s about believing in the future and thinking that the future will be better than the past. And I can’t think of anything more exciting than going out there and being among the stars.” – Elon Musk
De reis naar mars duurt zes tot negen maanden (tenzij NASA’s EmDrive gaat werken). De eerste mensen die voet op de rode planeet zetten zullen getrainde astronauten zijn met enige medisch kennis.
Hoe gaat de eerste generatie Mars bewoners naar de dokter?
Omdat zowel de Aarde als Mars in verschillende snelheden om de zon draaien is de tijd voor een bericht nogal wisselend. Een bericht sturen van Mars naar de Aarde kost tussen de 3 en 22 minuten. En dan moet er nog een antwoord terug. Het is dus wenselijk dat er zoveel mogelijk informatie in de eerste transmissie verzonden wordt om de juiste hulp te kunnen bieden.
Tot de aanwezigheid van voldoende medische staf zullen ze zich moeten wenden tot de medisch kennis die ze zelf hebben of tot slimme systemen en hulp van af de aarde.
Hierkomen de huidige ontwikkelingen in de zorg om de hoek kijken. Door gebruik van onder anderen slimme algoritmen, 3D-printers en sensoren is het mogelijk om ziekten te diagnosticeren en te behandelen.
3DPrinten en bioprintingDe huidige stand van het 3D printen is al heel veel veder dan het maken van klein speelgoed in de printer thuis.
Omdat het eindproduct van de printer is afhankelijk van het materiaal wat je er in stopt is het mogelijk alles van voedsel tot electronica te printen. Het is mogelijk om alle instrumenten uit de praktijk van de dokter te printen. Van hulpmiddelen tot medische aparatuur en van materiaal nodig voor operaties of medicijnen. De mogelijkheden zijn onbeperkt.
Wearables & InsidablesDoor het gebruik van sensoren is het mogelijk om veel informatie over mensen te verzamelen. Dat gebeurt nu al met smartwatches en andere bandjes of stickers die we op ons lijf plakken.
Deze data bevind zich momenteel nog in silos van de diverse fabrikanten echter meer en meer is het mogelijk om de data uit deze silos te halen en te gebruiken om zelf, of met behulp van kunstmatige intelligentie, conclusies te trekken over je gezondheid. De zorg zal zo meer preventief en minder reactief worden. En dat is wat nodig is als je op 44 minuten bellen bent van de Aarde.
Zelfrijdende autoDe makkelijkste manier on voor te stellen hoe de zorg veranderd is kijken naar de autoindustie. De autoindustrie is heel hard aan het werk om een complexe handeling als autorijden te automatiseren. Dit doen ze door het gebruik van veel sensoren, slimme software om voorspellingen te doen over het gedrag van andere weggebruikers en door auto’s met elkaar te laten praten.
Deze beweging gaat ook in de zorg plaatsvinden. Sensoren in en om ons lijf gaan communiceren met elkaar. De data zal gebruikt worden om gezondheid te voorspellen en zo gaat het zorgen voor preventie van ziekte. Ook zullen deze sensoren communiceren met de buitenwereld waarbij het mogelijk wordt om bv. voeding te personaliseren.
“What we need, is a plan. Though Mr. Musk might jump into healthcare to make this revolution happen, we already know how we could bring science fiction to reality.” – Dr. Bertalan Meskó
Veel van de hierboven genoemde technologie is nu al mogelijk. Een deel is speculatief. Maar wat we nodig hebben is een plan.
Binnen 10 jaar zal de eerste mens voet op Mars zetten. Om ook daar zorg te kunnen leveren is het nodig om nu te investeren. Het bijkomende voordeel is dat betere en goedkopere zorg voor iedereen zal geven.