Een nieuwe horizon in telemonitoring

Stel je voor dat de telemonitoring patiënten net zo soepel verloopt als de reis van de zon langs de hemel. Dit is het aantrekkelijke potentieel van het ‘Follow the Sun’-model. Dit model wordt traditioneel gebruikt in sectoren als softwareontwikkeling en klantenservice. Het biedt  de mogelijkheid van het verdelen van werk over verschillende tijdzones. Dit zorgt voor een continue productiviteit zonder de fysieke en mentale ongemakken die het werken in de nachtploeg met zich meebrengt.

Het ‘Follow the Sun’ principe

Het ‘Follow the Sun’-principe is een model dat in Nederland wordt toegepast op terreinen die (digitale)continuïteit vereisen, zoals cyberveiligheid, softwareontwikkeling en klantenservice. Buiten Nederland wordt het ook in de gezondheidszorg toegepast. Het maakt het mogelijk dat patiënten 24 uur per dag in de gaten gehouden worden zonder dat individuele teams nachtdiensten hoeven te draaien. 

De basis van het Follow the Sun-model is dat projecten of taken worden overgedragen tussen teams of locaties in verschillende tijdzones. Wanneer de werkdag van een team op de ene locatie eindigt, wordt het werk overgedragen naar een ander team waar de dag  begint. Dit waarborgt de continuïteit van het werk en maakt het mogelijk een project of dienst 24 uur per dag draaiende te houden zonder dat er een  team ’s nachts hoeft te werken.

Toepassing in telemonitoring

Dit model kan een gamechanger zijn op het gebied van telemonitoring in de gezondheidszorg. Telemonitoring vereist constante monitoring en snelle respons, wat een uitdaging is voor traditionele werkschema’s, vooral gezien de afkeer van mensen tegen nachtdiensten. Het probleem is dus niet zo zeer overdag. Het probleem is ’s nachts. 

Voor de avond en nacht zijn monitoringsafdelingen zoekend naar een oplossing. Vaak wordt terug gegrepen om de verpleegafdeling waarbij de alarmen van de telemonitoring worden opgevangen door de verpleegkundigen van de verpleegafdeling. Dit komt als extra bovenop het reguliere werk van de verpleegkundigen. Naast dit extra werk zijn deze verpleegkundigen vaak getraind voor zorg aan het bed en niet voor zorg op afstand. Door een ‘Follow the Sun’-model toe te passen, kan de continuïteit van de zorg worden gewaarborgd  zonder dat het telemonitor personeel ongewenste nachtdiensten hoeft te draaien of dat de zorg terug wordt gegeven aan collega’s die het erbij moeten doen.

Voordelen van het model

Door zorgcoördinatiecentra in verschillende tijdzones op te richten kunnen zorgvraagstukken 24 uur per dag worden afgehandeld door, in de telezorg opgeleide, zorgprofessionals die tijdens normale kantooruren werkzaam zijn. Hierdoor wordt nachtwerk vermeden, is een 24/7 beschikbaarheid gegarandeerd. Ook draagt ​​het bij aan het verbeteren van de werktevredenheid. Het vermijden van nachtdiensten maakt het medisch personeel gelukkiger en is een mogelijke kans om het personeelstekort terug te dringen. Deze aanpak zorgt voor een meer harmonieuze en duurzame werkomgeving  in de zorgsector. 

In plaats van te vertrouwen op traditionele nachtdiensten waarbij werknemers vaak moeten eten en  werken op tijden die niet overeenkomen met de natuurlijke biologische klok van het lichaam, zorgt het ‘Follow the Sun’-model ervoor dat het werk over verschillende tijdzones wordt verdeeld. Hierdoor kunnen zorgverleners overdag werken en meer in lijn met hun natuurlijke circadiane ritme. Dit kan niet alleen  de algehele gezondheid en het welzijn van werknemers helpen verbeteren, maar het vermindert ook het risico op fouten en ongevallen die kunnen optreden wanneer werknemers moe of minder alert zijn als gevolg van het werken in de nachtdienst. 

Ook kan het Het ‘Follow the Sun’-model een effectieve oplossing bieden om gezondheidsrisico’s aan te pakken die gepaard gaan met nachtwerk in de gezondheidszorg. Gezien de aanzienlijke nadelen en risico’s van nachtwerk, zoals een verhoogd risico op diabetes, hartziekten, zwaarlijvigheid en zelfs sommige vormen van kanker kan dit model deze risico’s verminderen door  dat er geen noodzaak meer is om in de nacht te werken. 

Bovendien zorgt dit model ervoor dat zorginstellingen continue zorg kunnen bieden zonder onderbreking.  Door gebruik te maken van geografisch verspreide zorgcentra wordt een patiënt 24/7 gemonitord en verzorgd worden door teams over de hele wereld waar bij deze teams werken op tijden die het beste bij hun biologische klok en levensstijl passen, waardoor een grotere tevredenheid en betere prestaties worden geleverd door deze zorgprofessionals en de patiënt, ongeacht het tijdstip altijd een ‘wakkere’ zorgverlener ter beschikking heeft. 

Door het ‘Follow the Sun’-model te implementeren  kunnen zorgorganisaties daarom niet alleen de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezondere werkbalans voor hun werknemers en tegelijkertijd de operationele efficiëntie verbeteren. Dit laat zien dat technologische en organisatorische innovaties een aanzienlijke impact kunnen hebben op de manier waarop zorg wordt geleverd en ervaren, door zowel  patiënten als zorgverleners.

 Uitdagingen van het model

Hoewel het Follow the Sun -model aanzienlijke voordelen biedt voor zorgprofessionals en gezondheidszorgorganisaties brengt dit model ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee. 

Omdat teams in verschillende landen en culturen werken, is het essentieel om aandacht te besteden aan culturele en taalverschillen die de communicatie en samenwerking kunnen beïnvloeden. Effectieve communicatie tussen internationale teams is essentieel om de continuïteit van de zorg en de patiëntveiligheid te garanderen.  Het aanpakken van deze culturele en taalbarrières vereist gerichte training in culturele gevoeligheid voor alle betrokken zorgverleners. Dit kan misverstanden en fouten verminderen die kunnen voortkomen uit culturele verschillen. Er kan gekozen worden om Nederlandse teams te verspreiden over de verschillende tijdzones, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zorgprofessionals die met hun partner elders in de wereld werken en wonen.

 Praktijkvoorbeeld: Een wereldwijd zorgnetwerk

Een theoretisch voorbeeld: een telemonitoringcentrum maakt gebruik van centra in Nederland, de Verenigde Staten, de Filippijnen en India. Elk centrum beheert overdag de monitoring  en draagt de zorg aan het einde van de dag over naar de volgende hub. Op deze manier kan 24 uur per dag patiëntmonitoring worden uitgevoerd waarbij ieder team alleen overdag werkt.  

Het begint in Nederland, waar een team van zorgprofessionals patiënten monitort en aan het begin van de dag belangrijke gegevens verzamelt. Met een focus op analytics en directe patiëntinteractie legt dit team de basis voor de zorg van de komende 24 uur. De verantwoordelijkheid wordt aan het einde van de dag overgedragen aan een team aan de westkust van de VS. Patienten worden vanaf dit moment gemonitord door Nederlands sprekende professionals in de VS. Terwijl de dag in Californië ten einde loopt, start het team op de Filippijnen op welke de continuïteit van de zorg waarborgt. Met behulp van  gegevens die vanuit de Verenigde Staten worden overgedragen, wordt de toestand van de patiënt gemonitored en worden eventueel zorgmaatregelen genomen die niet kunnen wachten tot de dag in Nederland is aangebroken. Tenslotte eindigt de cyclus  in India, waar het team de laatste behandelingen aanpast voor de volgende dag in Nederland.

 Conclusie: Nooit meer Nachtdienst.

Het Follow the Sun-model levert aanzienlijke voordelen op voor telemonitoring door de patiëntenzorg en de medewerkerstevredenheid te verbeteren.  Het idee om nooit meer een nachtdienst te hoeven draaien lijkt misschien een utopie, maar met de juiste strategieën en technologie kan het werkelijkheid worden. Dit model nodigt ons uit om de gezondheidszorg op een revolutionaire manier te heroverwegen, met de belofte van  gezondere werk- en zorgomgevingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.