Pijn is één van de meest voorkomende klachten in de zorg. Daarnaast doen zorgverleners patienten ook pijn tijdens ingrepen en behandelingen. Denk hierbij aan verbandwissels bij patienten met brandwonden, het recht zetten van een breuk, beenmerg puncties bij leukemie, het inbrengen van een infuus of afname van bloed.

De belangrijkste peiler in de behandeling van pijn is medicate. Daarnaast zijn er vele middelen en technieken die als toevoeging gebruikt worden om de pijn en pijn er varing te verminderen.

Afleiding is een goedkope en effectieve toevoeging om minder pijn te ervaren. Een ‘nieuw’ speler op de digitale afleidingsmarkt is Virtual Reality (VR). Zeker door komst van (goedkope) Head Mounted Displays (HMD) waar een telefoon in gedaan kan worden is VR een bereikbare toevoeging aan de pijnbehandeling in het ziekenhuis.

Het gebruik van VR is het meest bestudeerd bij brandwonden patienten. Het geeft tijdens de verbandwissel minder pijn en angst wanneer wordt vergeleken met de standaard behandeling. Ook als vergeleken wordt met een behandeling waarbij patienten een computerspelspelen of TV kijken blijkt dat de HMD-VR groep minder angst en pijn beleeft. Daarnaast blijken patienten de behandeling ook nog eens als veel korter te ervaren dan zonder HDM-VR.

Een ander goed onderzocht gebied is het gebruik van VR tijdens bloedprikken bij kinderen. Ook hier lijkt het gebruik van VR effectief. Kinderen met een HDM-VR op en een verdovende zalf gaven veel minder pijn en angst aan dan kinderen die alleen de verdovende zalf kregen (standaard therapie).

Desondanks dat medicatie de belangrijkste peiler in de pijnbehandeling blijft is het toevoegen van HMD-VR een goede om patienten minder pijn te laten ervaren bij acute pijn.


2 Thoughts to “VR in de zorg”

 1. Hoi Michiel,

  Hoe is het? Ik sprak Martine Oosterloo en die had het over je presentatie op de NVSHA dag waaronder ook VR brillen ter sprake kwamen. Ik ben nu bezig met een protocol PSA kinderen op de SEH. is nog al een dingetje bij ons in het UMCG zoals je je kunt voorstellen. Nu lijkt me de VR bril een aardige tussenstap voordat je overstapt naar een echte PSA. Kun je me wat toesturen over info die je hebt en hoe je het hebt geïntroduceerd op de SEH. Bv. type VR bril, spelletjes of applicaties etc. By the way, ik ben een complete nul op dit gebied … We hebben ook lachgas op onze SEH, heb jij dit gecombineerd?

  Veel dank al vast,

  Groet Bas Bens, UMCG

 2. Hoi Bas

  VR heeft als werkzame basis afleiding. Het wordt in een deel van de literatuur ook vergeleken met hypnose.
  Het is een krachtig middel om in te zetten bij kleine SEH ingrepen als infusen, bloedgassen en wonden. Zelf heb ik het een aantal malen ingezet bij fractuur repetities (zowel bij kinderen als bij volwassenen) en ook daar lijkt het prima te werken. De groep waarbij het niet goed werkt zijn mensen die alles willen zien en controle in eigen handen willen houden.
  Het andere grote voordeel is dat VR, behoudens iets misselijkheid, geen serieuze bijwerkingen heeft.

  VR introductie op SEH:
  Wij hebben via een firma een gratis VR bril gekregen. Die heb ik eerst midden in de centrale post neer gelegd zodat iedereen er een beetje mee kon spelen. Vervolgens heeft één van de verpleegkundige een literatuur onderzoekje gedaan voor haar opleidingen zo is de bal gaan rollen.

  Lachgas+VR
  Dat heb ik nog nooit gedaan en niet mij ook niet ideaal lijkt. Naast de praktische problemen dat de VR bril vrij lomp is en er dan geen kapje denk ik dat het best beangstigend kan zijn om afgesloten van de wereld (door de bril) je over te geven aan volledig controle verlies door het gas..

  Mocht je meer vragen hebben of willen dat ik langskom om wat te vertellen over VR op de SEH of contact willen hebben met een bedrijf dat VR levert laat het vooral weten.

  Met vriendelijke groet,
  Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.